İSTANBUL TARİHİ YARIMADA TUR PROGRAMI
09:00 Otelden çıkış
11:00-14:00 Dolmabahçe Sarayı Gezisi
14:00-17:00 Galataport –Yemek-Alışveriş
1. DOLMABAHÇE SARAYI
- Gün İstanbul Tur’unda ilk durağımız olan bu görkemli Dolmabahçe Sarayını gezmiş olacağız.
Dolmabahçe Sarayı, otuz birinci Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmış. Osmanlı’nın modernleşme hedefine uygun olarak Batı anlayışı ile tasarlanan Dolmabahçe Sarayı, 7 Haziran 1856 tarihinde kullanıma açılmış.
Yapımına 13 Haziran 1843 yılında başlanan bu görkemli sarayın yapımı 13 yıl sürmüş olup Osmanlı’nın modernleşme hedefine uygun olarak Batı anlayışı ile tasarlanan Dolmabahçe Sarayı, 7 Haziran 1856 tarihinde kullanıma açılmış.
Dolmabahçe Sarayı’nın ana yapıları; Harem, Mabeyn, Saat Kulesi ve Dolmabahçe Camisi’dir.
Ana yapıların yanı sıra; camhane, dökümhane, kuşluk, ahır gibi çeşitli amaçlara ayrılmış bölümlerden oluşmaktadır. Bu yapılar arasında, Veliahd Dairesi ile Sultan II. Abdülhamid (1876-1909) döneminde eklenen Saat Kulesi ve Veliahd Dairesi’nin arka bahçesindeki Hareket Köşkleri de yer almaktadır.
Gezimiz sırasında tüm bu tarihi yapıları sırasıyla gezerek bitirdikten sonra 2. durağımız olan Galataport’a doğru gitmiş olacağız.
2. GALATAPORT
Galataport’ da 3 saatlik zamandan sonra dönüş yolumuzda Karaköy iskelesine doğru yürürken Kılıç Ali Paşa Camii ve Külliyesini de gezmiş olacağız.
Tophane’de bulunan Kaptanı-derya Kılıç Ali Paşa Camii ve Külliyesi, 16. yüzyıl sonlarında Mimar Sinan tarafından yapılır. Kılıç Ali Paşa, Barbaros Hayrettin Paşa’nın maiyetindendir. Denizciliği ondan öğrenir.
Kılıç Ali Paşa, Kıbrıs’ın Fethi savaşına katılır, bilahare Kaptan-ı Derya olur. Kaptan Paşa’yken Akdeniz’e açılarak birçok sefer yapar ve pek çok başarı gösterir. İşte Kılıç Ali Paşa, Tophane’de bir cami yaptırmak ister ve inşaatı da Mimar Sinan gerçekleştirir. Cami ve Külliye, yapıldığı dönemde deniz kıyısında ve limandaki gemilerden Beyoğlu tarafına çıkışı sağlayan en önemli iskelenin başında bulunur.
1745 yılında ve sonrasında çeşitli dönemlerde denizin doldurulmasıyla içeride kalır. Kılıç Ali Paşa Külliyesi, dış avlu duvarıyla çevrili bir cami ile yanındaki büyük bir medrese ve tek hamamdan oluşur. Kılıç Ali Paşa külliyesi içinde, caminin güney dış duvarı önündeki hazirede Kılıç Ali Paşa Türbesi yer alır. Türbenin, caminin inşa edildiği 1580-1581’de yapıldığı anlaşılır. Kılıç Ali Paşa külliyesinin bir parçası olarak Kılıç Ali Paşa Medresesi’nin girişi, kuzey yönündedir.
Galataport sonrası Karaköy iskelesinden Kadıköy’ e vapurla geçip, Kadıköy metro ile tavşantepe durağında indikten sonra araç transferi ile hastalarımızı Emin Residance Oteline bırakarak turumuzu sonlandırmış olacağız.